Добре дошли в официалния сайт на "Д" клас - випуск 2009 от "Професионална гимназия по икономика и мениджмънт"...... град Пазарджик

  [BG]   RU   EN  
Добре дошли в официалния сайт на "Д" клас - випуск 2009 от "Професионална гимназия по икономика и мениджмънт"...... град Пазарджик

 
Рейтинг: 3.00
(252)
"Д"
Учители
Снимки ("Д" клас)
09.09.2011 Сбирка на класа
Изпращане от ПГИМ
Бал
Венециански маски
Анкета
Музика
Видео


"ПГИМ" Снимки (ПГИМ)

"ПГИМ" / "ПГИМ"

Вземи в gLOG
03 Октомври 07, 15:45
История

През изминалите години днешната Професионална гимназия по икономика и мениджмънт се наложи като авторитетно и предпочитано от младите хора средно професионално учебно заведение.

Историята на училището започва в далечната 1950г., когато на 01.09. във връзка с необходимостта от икономически кадри, нужни за всички отрасли на стопанството, се открива Стопански техникум. През учебната 1951/52г. започват обучение по специалностите: "Държавна и кооперативна търговия" и "Селскостопанска отчетност" - 71 ученика в 2 паралелки, които нарастват на 11 през учебната 1952/53г., като е разкрита нова специалност - "Промишлено и капитално строителство".

Поради задоволяване на първата необходимост от икономически кадри със средно образование в града и региона, идва решението за закриване на техникума от 01.09.1957г.

През 1960 г. се появява необходимостта от разширяване броя на средните професионално технически училища.С решение на МНП от 01.09.1962г. се открива ново средно училище - Икономически техникум. Приети са 147 ученици по специалностите: "Икономика и отчетност на търговията и финанси", "Икономика, планиране и отчетност на селското стопанство" и "Търговия и отчетност в търговията".

За новата 1963/64 учебна година техникумът се обособява като самостоятелно средно училище.

Учебната 1964/65г. започва с 12 дневни и една вечерна паралелки за даване на квалификация след средно образование.

В началните дни на м. юни 1967г. учителите и възпитаниците на техникума изживяват нова радост - получават нова /сегашната/ учебна сграда. Създават се условия за нови планове и мечти.

През учебната 1968/69г. техникумът се включва в VI-я републикански преглед на учебните заведения. За много добри резултати и за непрекъснат растеж в учебно възпитателната работа е класиран на първо място в региона и на второ място в страната. На 23.12.69 г. с решение на № 97 на ОС училището се определя за училище образец. Силите на учители и ученици са насочени към защита на това обществено признание.

В началото на 70-те години се разработва проект и се въвежда за пръв път в Пазарджишката училищна система ученическото самоуправление. За своя труд и ентусиазъм, за високи постижения в учебната работа, педагогическият колектив е награден от МС с диплом и юбилеен медал. Основната задача в работата на учителите е постигане на висока ефективност при подготовката на учениците, като висококвалифицирани специалисти. Поставеното начало на вътрешноучилищните методически обединения води до богата по форма и съдържание урочна работа.

На 27.11.1980г. тържествено е отбелязан 25-годишният юбилей на техникума. Училището е наградено с орден "Кирил и Методий" - III степен.

През учебната 1982/83г. преподавателите работят по постепенният преход за създаване основите на П-ра и Ш-та степен на ЕСПУ, чрез приемането на 4 паралелки ученици от VII клас успоредно с паралелките на техникума с четиригодишен и тригодишен срок на обучение.

Заедно с 11-те паралелки през учебната 1983/84 г. учат една паралелка с разширено изучаване на френски език, 4 паралелки IX клас, една паралелка вечерно обучение , две заводски паралелки и две паралелки II и III степен УПК.

Основно място в учебно-педагогическата дейност през следващите години е задачата за усвояване на повече икономически знания и формиране на икономическо мислене у учениците.

Учебната 1988/89г. започва с общо 24 паралелки - 6 техникум, една СПТУ, три УПК със специалности "Оператор отчетник" и "Търговско обслужване", 5 задочно обучение, 4 вечерно обучение, 2 заводски и З паралелки последен випуск на Х клас на ЕСПУ.

Следващата 1989/90г. учебна година стартира под въздействието на настъпилите промени в цялостното социално-икономическо развитие на страната. Процесите на демократизация навлизат и в системата на образованието наред с изменение на нормативните документи се възстановява и приема на ученици от VIII клас само техникум и СПТУ. Настъпват промени в учебните планове и в цялостната организация на учебно-възпитателната работа. През следващите две години в техникума е подчинен на демократичните процеси в обществото. Дава се пълна свобода на учителите да осмислят своите задачи, а ръководството да организира процеса съобразно спецификата на учебното заведение. Започва пълно преструктуриране на учебното съдържание по всички учебни дисциплини.

От учебната 1991/92г. започва обучението на нова паралелка с прием след VII клас по специалността "Икономика, управление и финанси на търговията" с разширено изучаване на немски език. Това още повече издига авторитета на техникума като реномирано учебно заведение в града и региона. С решение на Общинския съвет гр.Пазарджик, от 29.05.92г. Икономически техникум "Г. Стефанов" е преименуван в Техникум по икономика.

Главната цел през учебната 1992/93 г. е да се създадат условия за подготовка на висококвалифицирани средно-икономически кадри, конкурентно способни в съвременното пазарно стопанство. Пред училището стоят задачите: формиране на икономическо мислене у учениците; качествено изменение на УВП и управление на техникума, превеждане на съществуващите МТБ към изискванията на съвременните международни стандарти при обучението на този вид кадри.

В 1-ви курс са въведени новите специалности "Банково, застрахователно и осигурително дело" и "Икономика, управление и финансиране на кооперациите" със срок на обучение четири години. След VII клас са приети две паралелки със специалност "Икономика, управление и финанси на търговията" с разширено изучаване на английски и немски език.

През учебната 1993/94г. са въведени нови специалности. След VII клас - "Стопански мениджмънт" с разширено изучаване на английски език и срок на обучение 5 години, след което учениците получават професионална квалификация "мениджър". След VIII клас специалностите са: "Счетоводна отчетност", "Икономика на промишлеността" и "Икономика на земеделското стопанство", а при задочното обучение "Банково застрахователно и осигурително дело" и "Икономика на земеделското стопанство".

На 07.04.03г. със Заповед на МОН, техникумът е преименуван в Професионална гимназия по икономика и мениджмънт /ПГИМ/ и през вече 50 годишното си функциониране е авторитетно и предпочитано средно професионално учебно заведение. В него са подготвени над 9000 специалисти с икономическо образование и квалификация "Икономист-счетоводител".

Усвоените общообразователни и професионални знания са база и гаранция за изява на учениците във висшите учебни заведения; за личностно и професионално самочувствие и за конкурентност в пазарните структури.

В съзвучие с динамично променящата се социално-икономическа действителност се обогатява научната и методическата подготовка на преподавателите, обновяват се педагогическите технологии, актуализира се учебната документация, разширяват се контактите с научни и културни институции; висши учебни заведения и сродни икономически училища; изгражда се съвременна и функционална учебно - материална база.

С творческа и амбициозна ежедневна изява на учители и ученици, чрез съдействието на звената на обществено-икономическата практика и в бъдеще ще се подготвят средни икономически кадри според европейските стандарти.

Днес в ПГИМ учениците постъпват с конкурсен изпит след VП-ми клас.

През учебната 2004/05г. са приети ученици по следните специалности: една паралелка "Икономика и мениджмънт" с интензивно изучаване на английски език; една паралелка "Банково дело" с интензивно изучаване на немски език; една паралелка "Счетоводна отчетност" с интензивно изучаване на английски език; една паралелка, "Митническа и данъчна администрация" с интензивно изучаване на немски език, всички с прием след 7-ми клас.

Обучението по тези специалности се води съгласно учебен план, изграден на модулен принцип, позволяващ леко и безпроблемно навлизане в света на стопанската практика, социалната среда, бизнес-комуникациите. Завършващите тези паралелки получават перфектна езикова и икономическа подготовка.

След завършено основно образование са приети ученици в две паралелки следните специалности: "Счетоводна отчетност" и "Бизнес - администрация"

Успешно завършилите 13 клас и положили държавни изпити по теория и практика, придобиват Ш-та степен на професионална квалификация "Икономист-счетоводител".

През учебната 2004/05г. ПГИМ се обучават над 800 ученика, разпределени в 30 паралелки, две от които задочно обучение.

Много са факторите и предпоставките, които запазват и до днес престижното и авторитетно място на учебното заведение. Голяма част от учителите са носители на първи и втори клас квалификация; Ш-та, 1V-та и V-та квалификационна степен, съавтори са на учебници и учебни помагала.

С развитието на професионалното образование, в условията на пазарна икономика, сега ролята и отговорността на ПГИМ са още по-големи за съхраняване на всичко ценно и положително от миналия опит и за стимулиране на нови фирми, на нови алтернативни проекти за професионалната реализация на бъдещите икономисти.

Високохуманната мисия на преподавателите е подготовка на компетентни икономически специалисти, конкурентно способни не само в страната, но и в новите условия на Обединена Европа.



Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.0243